Via lichaamsgericht kalmerend gewaarzijn, leer je je eigen waarheid kennen en krijg je meer vertrouwen in jezelf en in het leven. Door dit gewaarzijn toe te passen in je dagelijks leven, zul je steeds meer jouw unieke talent gaan beoefenen waarbij je merkt dat het leven je alles geeft. 

Omdat het in de buitenlucht is, genieten we tegelijk van het voedende contact met de lucht, de aarde, de zon of maan en de zee.

Geleide meditatie: loslaten

Met ontspannen in het NU vindt heling plaats. Tegelijk zal je intuïtie steeds meer de weg gaan wijzen naar een levenswijze in spontaniteit, zonder dat het je moeite kost. Vanuit het lichaamsgerichte kalmerende gewaarzijn in het nu, zal je merken dat het leven je precies geeft wat je nodig hebt.  

Een onderdeel van elke les is een geleide meditatie. Het voordeel hiervan is dat het je relatief weinig inspanning kost. Zelf hoef je niet te bedenken wat je moet doen of denken. Geleide meditatie is daardoor zeer geschikt voor mensen die het lastig vinden om zelf de rust te vinden om te kunnen mediteren.

Geleide meditatie als methode voor ontspanning

Meditatie helpt je bij het tot rust komen in een steeds drukker wordend leven. De opvatting dat meditatie zweverig is, is tegenwoordig achterhaald. Vanuit de wetenschap is onderzoek gedaan naar het positieve effect van meditatie. Mede door deze inzichten bevelen psychologen en artsen meditatie aan. 

De belangrijkste doelen van meditatie zijn het stopzetten van je (pieker)gedachten en het verdrijven van spanning uit je lichaam. Het is bewezen dat je brein en je welzijn positief veranderen door meditatie en dat het je creativiteit stimuleert. Door meditatie kun je je hoofd beter leegmaken, gedachten ordenen en loslaten. 

Meditatie zelfvertrouwen

Meditatie is een eeuwenoude manier om tot rust te komen. Het is gericht op het leven in het moment, het loslaten van oordelen en het toelaten van ontspannen gewaarzijn. Door te mediteren leef je in het hier en nu. Je bent rustig in je hoofd en niet afgeleid. Daarbij leer je dingen te accepteren en waar te nemen zoals ze zijn, zonder te oordelen. Dat kost je namelijk energie. In plaats daarvan neem je juist spanning en stress weg.

Ontdek de voordelen van geleide meditatie

In de regel is meditatie: focussen op de ademhaling waardoor je (pieker)gedachten verminderen. Met mediteren laat je de drukke wereld voor wat het is en kom je helemaal tot jezelf. Ben je ervaren in mediteren? Dan kun je zelfs op drukke plekken helemaal ontspannen zijn. De  voordelen van meditatie:

 • Je laat je gedachten los
 • Je hebt minder concentratieproblemen
 • Je hebt minder last van hoofdpijn
 • Je hebt minder last van slaapproblemen
 • Je hebt minder last van piekeren
 • Je neemt spanning en stress weg
 • Je hebt ruimte voor zelfontplooiing
 • Het verbetert je immuniteit
 • Het vertraagt de veroudering van jouw cellen
 • Het draagt bij aan jouw geestelijk welzijn
 • Je geeft rust aan je lichaam en je geest
 • Het zorgt voor meer helderheid en sereniteit

Geleide meditatie rust: veelgestelde vrage

Wanneer je lichaam en geest tot rust komen, dan ontspan je. Jouw hartslag daalt en je bloeddruk gaat omlaag. Daarbij herstellen jouw hormoonspiegels, lichaamscellen en afweersysteem. Je voelt je gezond en je hebt meer energie. Heb je een optimale balans tussen spanning en ontspanning? Dan heeft dat een positief effect op jouw nachtrust, weerstand en spijsvertering.

Er is verschil tussen ontspanning en afleiding. Het woord afleiding zegt het al: je laat je leiden door iets anders. Bijvoorbeeld door televisie, leuke winkeltjes of lekker eten. Daardoor vergeet je even je stress, maar is je hoofd nog volop aan het malen. Stop je met de afleiding? Dan is de stress nog steeds aanwezig. Om je te ontspannen, kun je je beter richten op activiteiten waarbij je tot rust komt. Daarmee maak je je hoofd wel leeg.

Het tegenovergestelde van ontspannen is ‘inspannen’ of gespannen zijn. Je spieren zijn dan gespannen en je ademhaling versnelt. Wanneer je gespannen bent, dan maken jouw hersenen stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Het is niet erg om tijdelijk stress te ervaren. Het zorgt voor alertheid, energie, focus en het prikkelt je geest.

Mensen die een lange periode veel stress hebben, kunnen allerlei klachten krijgen. Daarbij moet je denken aan concentratieproblemen, hoofdpijn, negatieve gevoelens, slapeloosheid, maagpijn en nek- en rugklachten. Je kunt zelfs overspannen raken of in een burn-out terecht komen. Het stresshormoon cortisol wordt meer aangemaakt, waardoor je sneller vet opslaat rond je buik en je meer trek krijgt. Dit beïnvloedt je hormonen, daardoor heb je een hoger risico op diabetes type-2, hart- en vaatziekten, dementie, obesitas of depressie. Steeds meer mensen hebben last van langdurige stress. Dat is ongezond.

Om je lichaam en geest rust te geven, heb je iedere dag ontspanning nodig. Op die manier voorkom je dat je lichamelijke en mentale klachten krijgt en je bent beter bestand tegen drukte en stress. Je zit beter in je vel, bent energieker en je kunt beter presteren. Door hier gericht aandacht aan te besteden, lukt het ontspannen je steeds beter.

Voor wie is geleide meditatie bedoeld?

De lessen van Ontspannen in het NU met geleide meditatie zijn voor iedereen mogelijk, dus voor jong en oud. Deelnemen kan al vanaf 12 jaar.

Maak kennis met onze leraren


Bij Bewegingsplein Westduin vind je toegewijde leraren voor geleide meditatie. Maak kennis met ze op onze contactpagina.

Tarieven

Tarieven voor de groepsles abonnementshouders​

Het watersport en het outdoor abonnement kost € 32,50 per maand. De eenmalige inschrijfkosten bedragen €27,50

Tarieven groepslessen voor dagjesmensen

Dagjesmensen kunnen ook je meedoen aan groeps trainingen. Je reserveert en betaalt online. Losse groepslessen outdoor en watersport (voor dagjesmensen) €12,50 per les

Gratis voor personal training abonnees

Leden die een personal training abonnement hebben kunnen gratis meedoen met de outdoor & watersport groepslessen.Wat mensen zeggen

Outdoor & water sport groeps lessen rooster

Alles lessen duren 60 minuten m.u.v. kajak – supboardclinic tour op zee. Deze tour les duurt 120 minuten. Wanneer de lessen zijn kunt u terug vinden op het sportrooster. 

Veiligheid watersport lessen:

Ten allen tijde is er een sport en zweminstructeur aanwezig die kennis heeft van de gevaren in en op de zee. Indien windrichting, windkracht en getijde stroom ongunstig staan zal er besloten worden door de instructeur dat de les niet door kan gaan. Er zal dan een alternatieve les aangeboden worden. Er is een rescueboard aanwezig en zwemmers krijgen een swimming device (lucht/drijfzak) te leen. Daarnaast wordt de Westduin strandzonde bewaakt door de reddingsbrigade.

Leer meer op sportrooster >

DagTijd/uurActiviteitWaar 
Maandag
09.15 tot 11.30Personal TrainingOutdoor, fitness, zwembad, zee
11.45 tot 12.45Ontspannen in het NU
12.45 tot 13.30Zeezwemmen
Dinsdag
09.15 tot 10.30Hatha yoga
Woensdag
07.00 tot 12.00Personal TrainingIndoor Fitness, zwembad, outdoor, zee
09.00 tot 10.15Suppen/kajakkenzeekinderen toegestaan
Donderdag
08.30 tot 11.30Personal trainingIndoor en Outdoor
11.45 tot 12.45Core stability trainingIndoor
12.45 tot 13.30ZeezwemmenZee
Vrijdag
Zondag10.30 - 11.45 Hatha Yoga- Derde zondag van de maand