Wil jij af van je winterdepressie of je koude winterhanden en voeten? Wil jij fit en engergiek de grauwe wintermaanden door? Door te zwemmen in het koude zeewater vind je je innerlijk warmte, passie en focus terug. Daarmee word je tegelijkertijd weerbaarder, omdat je met zwemmen in koud water weerstand opbouwt tegen bacteriën en ziektes. 

De essentie van gezond winterzwemmen is dat de buitenkant van ons lichaam afkoelt, terwijl de kern warm blijft. Water voert warmte sneller af van de huid dan lucht. Dit maakt zee zwemmen in de winter dan ook een ultieme koude training! Zo’n korte koude impuls zorgt voor veel gezondheidseffecten.

Met winterzwemmen in de zee bevorder je een gezonde leefstijl. Daarnaast leer je goed zwemmen in open water. Ook leer je om te gaan met de natuurelementen zoals getijdestroming, windrichting en windkracht.

Koud water zwemmen bij depressie of bij lichamelijke klachten

Door te zwemmen in koud water houd je je innerlijke vuur brandend. Misschien heb je geaccepteerd dat je lichaam niet altijd doet wat jij wilt. Omdat je een chronische ziekte hebt, een (dreigende) burn-out of depressie hebt of omdat je fysieke klachten hebt. Bijvoorbeeld door een ongeluk of door slijtage.

Toch wil je er alles aan doen om je zo goed mogelijk te voelen. Je weerstand vergroten, je conditie minstens op peil houden en natuurlijk ook mentaal zo fit mogelijk blijven. Daarvoor ben je het liefste buiten. En wat is er dan mooier om in de prachtige Zeeuwse zee te gaan zwemmen? 

De cursus zwemmen in koud zeewater bestaat uit de volgende onderdelen.

 1. Met een koude zwemles leer je de kou toe te passen in jouw dagelijkse leven. 
 2. Door verschillende ademhalingstechnieken te leren draagt dit bij aan een gezonde(re) ademhaling. Daarnaast krijg je basis meditatietechnieken voor ontspanning. 
 3. Je ontvangt een voedingsschema op maat. 
 4. Je leert gezonde keuzes te maken. Met deze mindset train je je weerstand en weerbaarheid voor een gezond, gelukkig en krachtig leven.  
 5. Je krijgt theorie over het strand en de zee: bijvoorbeeld over de wind, stromingen, boten, de vaargeul en paalhoofden. Je krijgt hierover ook een boekje. 

De voordelen van koud water zwemmen in zee

Door in de winter in zee te zwemmen gaat je lichaam in overlevingsstand. Met deze koude training wakker jij je innerlijke vuur aan. Je oerkracht, jouw verlangen, jouw passie, hetgeen dat je drijft, je roeping of missie. Ga je regelmatig koud water zwemmen, dan kom je steeds dieper in contact met je volwassen bewustzijn. Doordat je tijdens het zwemmen bewust nadenkt over ademen, is het niet mogelijk om over andere dingen na te denken. Je piekergedachtes stoppen, waarbij je je niet meer hoeft te identificeren met je verstand.

Als je gaat zeezwemmen in de winterkou, dan is het belangrijk om je bewust te zijn van wat jouw lichaam jou wil vertellen. Grenzen voelen, aangeven en ervoor staan. Vaak ben je geneigd om tegen de kou te vechten. Het gaat er niet om hoe lang je het volhoudt, maar dat je jouw lichaam accepteert. 

Door te winterzwemmen creëer je ontspanning voor jezelf. Vandaar uit kun je beter voor jezelf zorgen. Samen kijken we naar de fysieke, mentale en emotionele kanten van stress, ontspanning, leefstijl en voedingspatroon. Daarbij krijg je geef je tools om stress om te zetten in innerlijke rust.  

Er bestaat geen oefening die zoveel positieve gezondheidseffecten heeft als een kleine minuut zwemmen in ijskoud water. Door koude winter zwem training activeer je maximaal je bruine vet en wakker je je innerlijke vuur aan. In wit vet liggen de ‘slechte’ vetten opgeslagen, terwijl bruin vet juist ons energiemetabolisme activeert. Dit bruine vet zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft, het zet namelijk overtollige energie- inname om in warmte. Je stofwisseling brandt op een hoger pitje als je lichaam over meer bruin vet beschikt. 

Je activeert je immuunsysteem. Na het zwemmen in zee word het immuunsysteem geactiveerd, waarbij IL-6 wordt aangemaakt. Die helpt bij het herstel van weefselschade en werkt ontstekingsremmend. 

Deze benut je maximaal. Winterzwemmen kan je bloeddruk verlagen. Veel winterzwemmers zeggen dat ‘het bloed gezonder door de aderen stroomt’ na een ijzige duik. Hoewel bloeddruk en hartslag stijgen tijdens een ijskoude duik, kunnen beide juist dalen bij regelmatig winterzwemmen. Dat komt doordat het lichaam zich geleidelijk aanpast aan grote temperatuurschommelingen en uiteindelijk geen shock meer krijgt.

Dit wordt gestimuleerd. Jouw innerlijke kachel wordt door de kou opgestookt, wat zorgt voor een verhoging van je kerntemperatuur. Hierbij ontstaat een kort koortsmoment waarin veel ziektekiemen, virussen en bacteriën worden verbrand.

Deze krijgt een boost. Bij winterzwemmen komen namelijk endorfinen vrij. Deze hebben een pijnstillende werking, die twee tot vier uur in stand blijft. Dat houdt in dat de koude rillingen een positief effect hebben op allerlei aandoeningen waarbij pijn een rol speelt. Bovendien gaan endorfinen depressie tegen, waardoor winterzwemmen je humeur verbetert en een verzachtend effect kan hebben op een milde depressie. 

een versnelde afvoer van afvalstoffen, verlaging van cholesterol, aanmaak van gelukshormonen, een toename van je mentale kracht, werkt verzachtend bij pijn en zwellingen, zorgt voor reiniging en vitalisatie van organen, is een goede training voor je hart, vaten en longen, zorgt voor de aanmaak van noodzakelijke stress hormonen, activeert vitamine D, geeft je een betere pH- waarde en zorgt voor een verjongend effect.

Ga winterzwemmen in Zeeland

Verander je vaste patroon waar je nu in zit. Zorg dat je lijf en hoofd niet vast komen te zitten. De tijd die het dan kost om te herstellen duurt veel langer dan wanneer je nú actie onderneemt.  Kom zwemmen in het koude water van de zee in Vlissingen! 

Dit ga je leren

De cursus koud water zwemmen training kun je niet volgen bij:

De inhoud van een training winterzwemmen in zee

Eerst bespreken we tijdens een intake waar jouw behoeftes en verlangens liggen. Dit doen we met een gesprek en een vragenlijst. Daarna wegen en meten we jouw lichaam, waarna we mediteren en oefenen met speciaal ademwerk dat is afgestemd op koude training en mindset coaching. Daarbij laten we de bloedflow, energie en innerlijke kracht stromen en uitdijen.

Vervolgens lopen we samen naar het strand, dat op 50 meter loopafstand ligt. Je kunt bij ons een swimming device (oranje luchtzak) lenen en een matje om je spullen op te zetten. Op het strand doen we een warming-up, waarna je het zeewater ingaat. Na iedere sessie ontvang je een e-mail met daarbij een naslagwerk hoe je koude kunt toepassen in je dagelijks leven. Je kunt bij ons gratis parkeren.

Jo broek eraf geknipt

Over de trainster bij koud water zwemmen

De cursus koud water zwemmen in zee wordt gegeven door Jolanda van Belzen. Zij is fysiotherapeut, trainer/coach, masseur, ernergy facilitator en moeder van 3 fantastische kinderen en eigenaresse van Bewegingsplein Westduin. “Ik mag mezelf specialist noemen op het gebied van bewegen. Naast het fysieke lichaam (anathomie, fysiologie en voedingsleer) heb ik mezelf de laatste jaren verdiept en verrijkt met transformatie middels regressie en reïncarnatie, sjamanisme, ceremonies, plantmedicijnen, yoga, meditatie, acces bars, mahatma en channeling. Ik hoop dat ik mijn kennis, ervaring en wijsheid met jou mag delen.” Lees meer over Jolanda van Belzen

Tarieven en aanmelden personal training

De cursus koud water zwemmen in zee kan je in de groep doen maar ook middels individuele begeleiding.  

Het eenmalige inschrijfgeld bedraagt €27,50. De kosten zijn €69 euro per training

 • Minimale afname 1 training per maand, 60 minuten 
 • Gratis en vrijblijvend gebruik van fitness en zwembad 
 • Meedoen aan de groepslessen
 • Gratis parkeren en wifi 
 • Maandelijks opzegbaar 
 • Toplocatie aan zee: duin, strand en Verbenabos

Personal Training Duo

Je kunt ook kiezen voor een Personal Training maand abonnement voor 2 personen. Dit kun je samen met je partner, vriendin of met je kind doen.

 • Minimale afname 1 training per maand, 60 minuten
 • Gebruik van fitness en zwembad
 • Gratis parkeren en WiFi
 • Maandelijks opzegbaar
 • Toplocatie aan zee: duin, strand en Verbenabos
plank pusch up training

Personal Training Duo

Prijs €49 per persoon, per training

Outdoor & water sport groeps lessen rooster

Meer informatie over zee zwemmen in groepsverband lees je op onze pagina 

DagTijd/uurActiviteitWaar 
Maandag
09.15 tot 11.30Personal TrainingOutdoor, fitness, zwembad, zee
11.45 tot 12.45Ontspannen in het NU
12.45 tot 13.30Zeezwemmen
Dinsdag
09.15 tot 10.30Hatha yoga
Woensdag
07.00 tot 12.00Personal TrainingIndoor Fitness, zwembad, outdoor, zee
09.00 tot 10.15Suppen/kajakkenzeekinderen toegestaan
Donderdag
08.30 tot 11.30Personal trainingIndoor en Outdoor
11.45 tot 12.45Core stability trainingIndoor
12.45 tot 13.30ZeezwemmenZee
Vrijdag
Zondag10.30 – 11.45 Hatha Yoga– Derde zondag van de maand

 

Tarieven voor groepstraining

Tarieven voor de groepsles abonnementshouders​

Het watersport en het outdoor abonnement kost € 32,50 per maand.
De eenmalige inschrijfkosten bedragen €27,50

Tarieven voor de dagjesmensen​

Dagjesmensen kunnen ook je meedoen aan groeps trainingen. Je reserveert en betaalt online.
Losse groepslessen outdoor en watersport (voor dagjesmensen) €12,50 per les

Gratis voor personal training abonnees

Leden die een personal training abonnement hebben kunnen gratis meedoen met de outdoor & watersport groepslessen.