Winterzwemmen is goed te doen, maar houd er rekening mee dat het ijskoude zeewater ook gevaarlijk kan zijn. Om goed voorbereid te zijn en om een optimaal effect te krijgen, vind je hier tien tips wanneer je zonder begeleiding gaat winterzwemmen in de zee.

1. Jouw lichaam, gezondheid en veiligheid 

Ga alleen het water in als je je fit voelt. Ga niet winterzwemmen als je een zwak hart, nier- of schildklierklachten, epileptie of hoge bloeddruk hebt, of als je zwanger bent.

2. Ga niet in alleen winterzwemmen 

Ga nooit alleen winterzwemmen. Winterzwemmen vraagt veel van je lichaam, dus ga liever in een groepje of met een zwemmaatje. Zo kunnen jullie elkaar uit het water helpen wanneer dat nodig is. Gebruik bij het zwemmen een oranje luchtzak die je om je middel kan binden. Daarmee ben je duidelijk zichtbaar. Daarnaast fungeert het als reddingsboei bij eventuele onverwachte spierkrampen of wanneer je meegesleurd wordt door stroming van de zee.

3. Check de omstandigheden 

Ga het water niet in voordat je het weerbericht hebt bekeken. Slecht of veranderlijk weer kan winterzwemmen levensgevaarlijk maken. Gebruik daarvoor de app ‘Zeeweer’ en bekijk de ‘Zwemapp’ van Rijkswaterstaat voor de ruim 800 officiële buitenzwemplekken.

4. Zorg voor een warm lichaam

Het is belangrijk om een goed verwarmd lichaam te hebben. Voordat je gaat sporten is een warming-up wenselijk, dat geldt ook voordat je het koude water ingaat. Zorg ervoor dat je bij het opwarmen veel laagjes kleding aan hebt. Bedek daarbij ook je hoofd en je handen met warme kledingstukken, zoals handschoenen en een muts. 

5. Ga langzaam het water in 

Ga voorzichtig het water in. Zo kan je lichaam langzaam wennen aan het grote temperatuurverschil. Wanneer je in één keer in het water springt, dan wordt het temperatuurverschil te groot. Je bloeddruk kan dan zo snel stijgen, dat je hartritme wordt verstoord.

6. Zorg dat je rustig ademt 

Let op je ademhaling als je aan het winterzwemmen bent. Adem rustig en diep in via buikademhaling.

7. Check de natuurelementen 

Ga je niet verder als je heupen het zeewater in. Zwem niet te ver weg van de kant, zodat je er weer uit kunt als dat nodig is. Let vooral extra op bij ebstroom, aflandige wind, windkracht 5 of hoger of sterke onderstroom.

Herken jij vanaf het strand een muistroom of zopers? Waar bevind je jezelf ten opzichte van de paalhoofden? Is er zuigkracht van grote boten? Informatie hierover vind je in ons boekje over zwemles in zee, dat je van ons krijgt.   

8. Blijf niet te lang in het water

Zorg dat je niet te lang in het water blijft. Eén minuut is genoeg om de voordelen van het winterzwemmen te ervaren. Wanneer je langer in het water blijft, dan kun je last krijgen van spierverkramping. De temperatuur van het zeewater is in de winter rond de 5 à 6 graden. Ben je éénmaal in het water, dan is je gevoel een slechte raadgever. De kou verdooft je namelijk.

Op het moment dat je uit het zeewater komt voel je je verrukkelijk. Je hebt het niet koud, omdat je je lichaam nog in de overlevingsstand staat. Toch moet je je snel aankleden voor de ‘after drop’. Dit is het beruchte moment waarop je bloed weer gaat circuleren door je armen en je benen, dan pas komt de echte kou.  

9. Houd je hoofd warm

Pas op met duiken. Houd je hoofd niet meer dan een paar seconden onder water. Oordoppen kunnen helpen tegen hoofdpijn of duizeligheid. Met een muts houd je je hoofd warm. Ga je niet onder water? Kies dan voor een wollen exemplaar.

10. Navoelen

Controleer de eerste uren na het zwemmen wat dit met jouw lichaam heeft gedaan. Dit is waardevolle input voor de volgende training en de duur van het zwemmen. Heb je de uren erna moeite met opwarmen? Dit is een teken dat je je zwemtijd moet verkorten. Veel lagen kleding, thee en warme douche helpen je om weer op te warmen.