“Bewegingsplein Westduin kon geven wat wij zochten”

“Mijn vrouw is diplomaat en wij wonen nu tijdelijk in Oostenrijk. Onze zoon David wordt binnenkort zeven jaar. Hij heeft de Oostenrijkse zwemleraar al voorgedaan hoe we zwemmen in Nederland”, lacht Arno Lips.

“We woonden eerst in België. Daar merkten we al dat leszwemmen enorm per land verschilt”, zegt Lips. “In België moet je echt naar het zwembad gaan, terwijl je in Nederland automatisch in het traject van leren zwemmen terechtkomt. Dat is ook logisch met een land met zoveel water. Leszwemmen in Nederland is dan ook serieuzer. We merkten dat in België de zwemlessen anders zijn, meer op het niveau watergewenning.”

Lips vindt dat je als ouder ook niet flauw moet zijn met kinderen en water. Hij vindt het noodzakelijk dat kinderen goed kunnen zwemmen en zichzelf kunnen redden. “In België heeft David zo’n tien zwemlessen gedaan, daarna zijn we verhuisd naar Oostenrijk. Daar wilden we zijn zwemlessen weer oppakken.” Bij hun zoektocht naar kwalitatieve zwemlessen kwamen ze erachter dat zwemmen in het buitenland anders is ingericht. “Voor echte zwemles kom je dan vaak uit bij een zwemclub, maar daarvoor betaal je dan zo’n 100 euro per maand aan contributie. En het duurt vervolgens lang voordat je kind zelfstandig en goed kan zwemmen.”

Steken op het niveau van watergewenning

“Uiteindelijk kozen we voor een traject bij een zwemschool, waar groepjes van acht kinderen zwemles kregen.” Lachend zegt hij: “Maar als een volk een zee een meer noemt en andersom… dan weet je het wel. Het is een onderschatting van hoe ik ooit heb leren zwemmen. Na tien lessen kon David beter onder water dan boven water zwemmen.”

Lips vroeg zich dan ook af wanneer ze nu echt zwemles zouden gaan geven. Hij legde uit dat het in Nederland de bedoeling is dat je eerst boven water leert zwemmen. “Maar het werkte gewoon niet, hij bleef steken op het niveau van watergewenning. Terwijl wij de diepte in wilden, bijvoorbeeld door schoolslag te leren.” Lips zocht verder, maar kon in Oostenrijk geen kwalitatieve zwemlessen vinden. Bovendien merkte hij dat collega’s tegen hetzelfde probleem aanliepen. “Sommige kinderen hadden al drie jaar zwemles gehad, maar boekten heel weinig progressie. Een collega-diplomaat heeft een dochter van acht jaar oud, maar zij kan na veel lessen nog niet zelfstandig zwemmen. Ik vond dat heel eng, zeker met een meer met troebel water in de omgeving.”

Hij zette de zoektocht voort in Nederland. “Onze familie woont op Walcheren, daar komen we regelmatig. We wilden kijken of we ons verblijf in Nederland met zwemlessen konden combineren. We gingen op zoek naar privézwemlessen, maar dan wel van één tot twee uur per dag. Zwembaden begrepen dat niet, waar we naar zochten moest een intensieve cursus zijn. Langer dan 45 minuten was niet mogelijk, zeiden ze.”

Het maximale uit zwemlessen halen

“Tot mijn ouders zeiden: heb je al in Zoutelande gekeken?” De aanpak van Bewegingsplein Westduin sprak Lips erg aan. “Intensief zwemmen en het maximale eruit halen. Het leuke was dat David les kreeg van Lenie. Nu moet je weten dat mijn vader haar stem herkende van de tijd dat hij mij altijd naar les bracht. Hij kende de mevrouw dus nog, ze heeft al die jarenlang lesgegeven aan scholen. De cirkel is dus weer rond.”

Lips was onder de indruk. “Zij is iemand die secuur is en bepaalde aandacht eist. Dat paste heel goed bij David, Bewegingsplein Westduin kon geven wat wij zochten.” Inmiddels heeft hij zijn A en B-diploma. “Nu, bij het schoolzwemmen van zijn internationale school, weten sommige ouders dat hij zijn diploma in Nederland heeft gehaald. Daar worden we op aangesproken.”

Nederlandse aanpak

Lips is voorstander van de Nederlandse aanpak: “Neem bijvoorbeeld Belgen. Zij hebben een andere vakantieperiode dan Nederlanders, daarmee zijn vakanties meer betaalbaar. Zo’n verblijf in het mooie Zeeland kun je prima combineren met zwemlessen, je bent dan maar twee uur van je dag kwijt.” Lips koos voor een intensief programma van twee lessen per dag van twee uur, gedurende een week. “In totaal twintig lessen, waarbij David zijn A en B in één keer heeft gehaald. Ik moet wel eerlijk zeggen dat hij aanleg voor zwemmen had, en het bovendien heel leuk vond.”

“Alles wat met leszwemmen in Nederland gebeurt, met of zonder diploma, is beter dan in het buitenland. Ga eens bij jezelf na: wat als er een ongeluk gebeurt, kan je kind dan zwemmen met kleding? Of zwemmen zonder een duikbril? Uiteindelijk wil je als ouder rust hebben, de zekerheid hebben dat je kind zelfredzaam is in en bij het water.”

Meer weten over zwemles voor expats?

Benut je verblijf in Zeeland optimaal door je kind beter te leren zwemmen. Meer veiligheid en zelfredzaamheid met kwalitatieve zwemlessen.